Friday, 13 April 2012

6 soalan Imam Ghazali

Pada suatu hari Imam Ghazali berkumpul bersama dengan murid2 nya then dia tanya 6 soalan,
1. Apa kah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ?
2. Apa kah yang paling jauh daripada diri kita di dunia ?
3. Apa kah yang paling besar di dunia ?
4. Apa kah yang paling berat di dunia ?
5. Apa kah yang paling ringan di dunia ?
6. Apa kah yang paling tajam di dunia ?
Soalan 1 :
Beliau bertanya apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia anak murid nya jawab :"Orang tua, guru, kawan dan sahabat". Imam Ghazali menjelaskan bahawa semua jawapan yang diberi betul tetapi jawapan yang paling tepat sekali bagi soalan ini ialah 'MATI'.

Firman Alah yang bermaksud :
“ Tiap2 yang berjiwa akan merasakan mati. dan Sesungguhnya pada hari kiamat sajalah disempurnakan pahalamu. Barangsiapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam syurga, Maka sungguh ia telah beruntung. kehidupan dunia itu tidak lain hanyalah kesenangan yang memperdayakan.” [ Ali 'Imran : 185 ]
Soalan 2 :
Beliau bertanya apakah yang paling jauh daripada diri kita di dunia anak muridnya jawab :" negara China, bulan, matahari dan bintang". Lalu Imam Ghazali menegaskan bahawa semua jawapan yang diberi adalah betul tetapi yang paling betul ialah 'MASA LALU'. Walau dengan apa cara sekali pun kita tidak akan dapat kembali ke masa lalu. Oleh sebab itu kita mesti menjaga hari ini dan hari mendatang dengan amalan soleh agar kita tidak sesal di kemudian hari nanti.


Soalan 3 :
Beliau bertanya tentang apakah yang paling besar di dunia ini anak muridnya jawab: " Gunung, bumi, matahari". Imam Ghazali menjelaskan bahawa semua jawapan yang diberi adalah tepat tetapi yang paling tepat ialah 'NAFSU'. Maka kita mesti berhati2 dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu mengheret kita ke neraka jahannam.

Firman Alah yang bermaksud :
“ Dan Sesungguhnya Kami jadikan untuk (isi neraka Jahannam) kebanyakan dari jin dan manusia, mereka mempunyai hati, tetapi tidak dipergunakannya untuk memahami (ayat2 Allah) dan mereka mempunyai mata (tetapi) tidak dipergunakannya untuk melihat (tanda2 kekuasaan Allah), dan mereka mempunyai telinga (tetapi) tidak dipergunakannya untuk mendengar (ayat2 Allah). mereka itu sebagai binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi. mereka Itulah orang2 yang lalai ”.[ AlA’raf : 179 ]


Soalan 4 :
Beliau bertanya tentang apakah yang paling berat di dunia, anak muridnya jawab :" besi, gajah". Imam Ghazali mengatakan bahawa semua jawapan adalah benar tetapi yang paling benar ialah 'MENANGGUNG AMANAH'. Segala tumbuhan, binatang, gunung ganang tidak sanggup memikul amanah tetapi manusia sanggup memikulnya ketika Allah meminta untuk memikul amanah khalifah di bumi. Manusia ramai yang rosak dan binasa kerana tidak mampu memikul amanah dengan baik akibat kecuaian dan kedegilan mereka dalam mengikut lunas yang telah ditetapkan oleh syara'.


Soalan 5 :
Beliau bertanya tentang apakah yang paling ringan di dunia anak muridnya jawab :" Kapas, angin, debu dan awan". Imam Ghazali menyatakan bahawa semua jawapan yang diberi adalah benar tetapi yang paling benar ialah 'MENINGGALKAN SEMBAYANG' kerana manusia sering mempermudah dan meringankan sembahyang disebabkan terlalu mementingkan urusan dunia.

Firman Alah yang bermaksud :
“ Maka dirikanlan solat. Sesungguhnya solat itu suatu kewajipan yang ditentukan waktunya ke atas orang2 mukmin “. [ An-Nisa : 103 ]


Soalan 6 :
Beliau bertanya tentang apakah yang paling tajam di dunia lalu muridnya jawab:''Pedang". Imam Ghazali mengatakan bahawa jawapan itu adalah betul tetapi yang paling betul ialah 'LIDAH MANUSIA' di mana disebabkan lidah maka manusia suka menyakiti dan melukai perasaan orang lain sehingga berlakunya perbalahan dan perpecahan.0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | GreenGeeks Review